Work without love is slavery – Over blijven hangen in een baan waar je ongelukkig van wordt.

Geplaatst op Geplaatst in Blog

Ik werd afgelopen week getriggerd door de aankondiging van het nieuwe programma van Sophie Hilbrand; Sophie in de Mentale Kreukels, dat vanaf 21 maart bij BNN op NPO 3 wordt uitgezonden. Het gaat over burnout, en hoe 1 op de 7 mensen risico loopt om daadwerkelijk burnout te raken. Er wordt op steeds jongere leeftijd geworsteld met verwachtingen, perfectionisme, hoge eisen, werkdruk, maar ook met het blijven hangen in iets waar je ongelukkig van wordt. Is dat omdat je omgeving dat verwacht of omdat je ooit een keuze hebt gemaakt voor die baan, omdat je het geld nodig hebt? En hoe zit het met je eigen regie? 

Blijven hangen
Vooropgesteld: ik vergelijk een burnout uiteraard niet met het het gevoel dat je kunt krijgen als je blijft hangen in een baan die je niet leuk meer vindt. Dat gevoel kan wel áánleiding zijn tot een burnout. We zijn met z’n allen erg goed in excuses verzinnen om ergens te blijven of iets te doen wat we eigenlijk niet meer leuk vinden. Waar we op de lange termijn zelfs ziek van kunnen worden. Gedemotiveerd, futloos, chagrijnig en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er momenten of fases dat je er even niet meer zo’n zin in hebt. Dat hoort bij het werkende leven. Het wordt echter anders als je constant je hoofd breekt over je baan – opzeggen of niet, met tegenzin naar je werk of het feit dat je diep in je hart wel een volgende stap wilt zetten, maar je pakt niet door.

Ben je klaar? Of toch niet?
De dingen die je leven comfortabel maken, houden je meestal tegen. Je hebt een fijn salaris, gezellige collega’s, structuur. Het zijn dingen die je baan weliswaar makkelijker, draaglijker maken, maar op de lange termijn is ook dat zilveren lijntje niet meer genoeg om je nog voldoening te geven. Of om je goed te blijven voelen. Je weet dat je eigenlijk zou moeten gaan. Dat je je horizon moet verbreden. Je wilt je ervaring en energie weer op een nieuwe manier inzetten.  En toch, zelfs als je dat weet, werkt de gedachte om je zekerheden op te geven als een rem, waardoor je uiteindelijk denkt: “Het valt best mee. Voor nu is het goed genoeg. Misschien over een tijdje.”

Fair enough; je bent er nog niet klaar voor. Denk intussen dan eens na over het volgende.

#1. Wil je echt weg? En zo ja, waarom?
Is het de bedrijfscultuur, de lange reistijd, te strakke deadlines? Probeer voor jezelf helder te krijgen wat weerstand oproept. Wat je liever zou willen. Misschien is een aantal aanpassingen in je huidige baan genoeg om je werkplezier terug te krijgen. En vind je echt alles aan je baan vreselijk? Dan is het tijd om een nieuwe te zoeken.

#2. Leer jezelf kennen.
Wat vind je echt leuk? Wat inspireert je, waar ga je van sprankelen? Waar ben je goed in? Inzicht in jezelf gaat je helpen in je zoektocht naar banen waar je blij(er) van zou kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.123test.nl; een site met allerlei gratis tests op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.

#3. Kijk om je heen.
Hoe ziet de arbeidsmarkt er voor jou uit: wat is haalbaar? Wat niet? Welke vaardigheden worden er gevraagd? Kan ik ook solliciteren als ik niet 100% op het profiel pas of als ik graag wat minder uren per week wil werken. Probeer eens wat uit. Wees niet bang om vragen te stellen aan bedrijven voordat je solliciteert op een bepaalde vacature! Zorg voor een goed CV en netwerk.

#4. Hou vol.
Meestal kost het tijd om uit te vinden wie je bent en wat je wilt. En als je dat eenmaal weet, dan heb je die leuke baan niet direct in the pocket. Probeer positief te blijven en erop te vertrouwen dat je je doel bereikt. Bereid je mentaal voor op het feit dat een zoektocht naar een leuke baan best even kan duren en hou het resultaat in gedachten. Je hebt immers een missie!

#5. Bedenk…
Je hoeft het niet alleen te doen. Praat met familie, vrienden of zoek een coach! Met hulp van anderen krijg je vaak nieuwe inzichten en inspiratie.

Vertrekken is niet gemakkelijk, ook niet als je een baan hebt die je echt niet leuk (meer) vindt. Maar als je blijft zitten waar je zit, dan krijg je daar waarschijnlijk zelf het meeste last van. ‘Goed genoeg’ zijn geen woorden die je gebruikt als je happy bent in je werk. En je hoeft niet halsoverkop van baan te veranderen. Met een goede voorbereiding kun je – op een moment dat jij er klaar voor bent – met een gerust hart “waarom niet” zeggen in plaats van “ja maar”.

Durf! En als je niet durft, bel of mail gerust & vrijblijvend voor een afspraak. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *