We want it all!

Geplaatst op Geplaatst in Blog

Een leuke carrière, fijne persoonlijke relaties onderhouden, aandacht besteden aan lichaam & geest, up-to-date blijven, goede vaders & moeders zijn en, oh ja, óók leuke dingen doen… En graag allemaal in dezelfde verhouding. We willen geniéten van het leven!
En terwijl ik stiekem het lijstje herken, bekruipt me een ‘alle-ballen-in-de-lucht-gevoel’….

Als je de opsomming hierboven nastreeft, en je hebt de ‘pech’ een perfectionist te zijn, dan komt er een moment dat je je overweldigt gaat voelen door dit lijstje. Dat dingen je boven het hoofd groeien en je overrompelt thuis op de bank zit. Toch is het zo dat gevoelens als controleverlies, onbalans en stress zichzelf voeden. Als je continu probeert 100 dingen tegelijk te doen en 75 van die dingen lukken niet, slaan gevoelens als frustratie, uitputting, falen en schaamte toe, waardoor je in een negatieve spiraal komt. Feels like drowing. Als je zo’n ‘onder water’ gevoel krijgt, is het tijd om jezelf te resetten.

#1. Ga terug naar jouw grote lijnen.
Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je de grote lijnen kwijt. Gun jezelf een half uur om te dagdromen. Ga eens terug naar hoe je je loopbaan begon. Welk leven wilde je leiden? Hoe moest je gezinsleven eruit zien, je vrije tijd? Hoe heb je je alles voorgesteld? Schrijf het op, praat met vrienden over waar je naartoe werkt of leeft. Wat vind jij belangrijk? En dragen de dingen waar je nu zo druk mee bent, daar aan bij? Plak een post-it of inspirerende quote naast de badkamerspiegel, zodat je elke dag weet waar je het voor doet. Wat zijn jouw grote lijnen? Dat kan van alles zijn; een flitsende carrière, een baan die je goed met je privéleven kunt combineren, persoonlijke ontwikkeling, een studie naast je werk, een uit de hand gelopen hobby. Het maakt niet uit. Als je wéét waar je het voor doet, krijg je je focus, en vervolgens rust, terug. Waardoor je weer in staat bent beslissingen te nemen en keuzes te maken.

#2. De kunst van het weglaten.
Je wilt een studie naast je werk doen om uiteindelijk door te kunnen groeien? Doen! Vraag jezelf ook af welke prioriteiten dat met zich meebrengt. Wat is er nodig om zowel je studie als je werk goed te kunnen doen? En hoe verhoudt zich dat tot je privéleven? En niet geheel onbelangrijk: hoe verhoudt zich dat tot wat jij écht wilt? Maak een lijst van prioriteiten die jij noodzakelijk en acceptabel vindt om je doel te behalen. Leg de lat niet te hoog. Als blijkt dat je veel dingen op je prioriteitenlijst hebt staan, dan laat je sommige dingen achterwege. Onmogelijk? Valt mee. Als je kritisch naar je prioriteiten kijkt, kom je vast dingen tegen die je zonder al te grote consequenties kun schrappen.

#3. Zie alle dingen als onderdeel van een groter geheel.
Als je veel dingen aan je hoofd hebt, kan het helpen om die dingen te zien als onderdeel van een groter geheel. Zie het zo: in plaats van 10 losse dingen te doen, doe je 10 dingen die allemaal bijdragen aan hetzelfde doel: de grote lijnen. Vraag je af hoe de dingen die je doet – of moet doen – bijdragen aan het doel waar je naartoe werkt? Wat heeft alles wat je doet met elkaar gemeen? Werk je toe naar meer vrijheid, meer kennis, meer creativiteit? Misschien kom je nu tot de ontdekking dat van de 10 dingen waar je zo druk mee bent, uiteindelijk 3 jouw doel dienen. Less is more; schrappen maar. Ga het voor jezelf na en breng focus aan.

#4. Voeg geen nieuwe dingen toe.
Als je eenmaal zover bent dat je je gewenste doel (óf gevoel) weer voor ogen hebt, dingen hebt geschrapt van je prioriteitenlijst en focus hebt aangebracht, ga dan niet opnieuw chaos creëren door nieuwe dingen toe te voegen. Voor je het weet ben je terug bij prioriteiten die niet bijdragen aan jouw uiteindelijke doel. Als je het moeilijk vindt om grenzen te stellen, bedenk dan waar je ja tegen zegt door nee te zeggen.

Je leven kan soms overweldigend zijn, maar je hebt altijd zelf de regie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *