Wat is dat eigenlijk: een “leuke” baan?

Geplaatst op Geplaatst in Tips & advies
De ideale baan, een leuke baan, werkplezier…. wat is dat eigenlijk?

Ik spreek veel mensen over werk. Dat is mijn – leuke! – werk. Vaak gaat het dan ook over het vinden van een leuke baan, een dróómbaan. Over werkplezier, werkgeluk. En als je dan doorvraagt, weten veel mensen eigenlijk helemaal niet hoe ze dat precies moeten definiëren: “een leuke baan”. Ze geven een aantal criteria, zoals gezellige collega’s, een fijn salaris, goede werksfeer, een inspirerende omgeving. Maar wat voor gevóel moet je werk je eigenlijk geven? Want daar gaat het toch om? Met wat voor gevoel je op je werk bent en naar huis gaat? Dáár zit je werkplezier. Daarmee maak je die leuke baan.  

 

Werk dat aanvoelt als thuis: een “carrièrethuis”

Door met mensen over werkbeleving te praten, ben ik anders naar gaan kijken naar “de leuke baan”. Ik denk niet dat je bezig moet zijn met een zoektocht naar een leuke of ideale baan. Of dat je veel tijd moet spenderen aan jouw definitie van de ideale baan. In plaats daarvan kun je beter focussen op het vinden van een carrièrethuis. Simpel gezegd: een baan die aanvoelt als een thuis. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je zoveel uur op je werk doorbrengt dat het bijna als thuis aanvoelt. Een carrièrethuis wil zeggen dat je jezelf kunt zijn, dat je je goed voelt in je baan, in het bedrijf. Dat je je vrij voelt om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Energie krijgt van je werk of, op z’n minst, dat je werk geen energie vreet! Vraag je dus af: wat voor gevóel moet mijn werk me geven?

 

Het vinden van jouw carrièrethuis

Voor iedereen voelt een thuis anders. De (thuis)basis voor een baan waar de meeste mensen blij van worden, bestaat uit een aantal factoren.


#1 Wees jezelf in je werk
 

Thuis kun je jezelf zijn, het voelt als jou. Je hoeft geen toneelstukje op te voeren, niet te doen alsof. Op je werk moet het ook voelen als een thuis. Ook daar moet je jezelf kunnen zijn, je veilig voelen, gewaardeerd voelen. Je moet je werkdag kunnen doorbrengen als jezelf. Als je steeds een rol moet spelen, gaat je dat uiteindelijk opbreken.


#2 Vind voldoening in je werk

Je werk moet je het gevoel geven dat je zinvol bezig bent. Daardoor raak je gedreven. En als je gedreven bent in het werk dat je doet, dan ben je ook gedreven om ’s ochtends op te staan en naar je werk te gaan. Je bent bezig met dingen waarbij je de tijd vergeet, die je het gevoel geven dat je van betekenis bent, dat je een toegevoegde waarde hebt. Net als thuis. Heb jij het gevoel dat je van betekenis bent en waar uit zich dat in?


#3 Je werk geeft je energie

werk (het; o) 1 het werken; = arbeid: aan het werk gaan; te werk stellen werkgeven 2. moeite, inspanning: werk van iets maken, (veel) moeite voor iets doen

Ervaar jij je werk zoals hierboven omschreven, en dan vooral nr. 2? Soms is je werk vermoeiend, dat is heel normaal. Idealiter heb je aan het einde van je werkdag energie over, zodat je ook kunt genieten van je leven naast je werk. Je krijgt dus niet alleen energie van je werk, je houdt ook genoeg over. Als dat niet zo is, kan dat aan verschillende dingen liggen. Wat je je vervolgens af moet vragen is of je iets wilt of moet veranderen. En zo ja, wat dan? Is jouw carrièrethuis op dit onderdeel nog passend, dus: voelt het nog goed?


#4 Jouw werk is jóuw keuze

De baan die je hebt, is geen voorbestemd lot of iets waartoe je bent veroordeeld. Misschien ben je er in gerold, heb je een bepaald inkomen nodig en durf je daardoor niet goed van de rijdende trein te stappen. Dat kan. Het goede nieuws is: je hebt altijd invloed op de situatie waar je in zit. Soms zie je dat even niet zo helder en heb je een andere focus nodig.

Besteed daarnaast niet te veel tijd aan het najagen van een passie; niet iedereen heeft een werkgerelateerde passie. En dat hoeft ook niet! Je kunt blij worden van meer én verschillende dingen. Als je maar weet welke dat zijn en waar jij je prettig bij voelt. Dát is onderdeel van jouw carrièrethuis.


#5 Verandering is beweging

De wereld verandert, jij verandert. Wat je belangrijk vindt, verandert ook in de loop van de tijd. Je carrièrethuis verandert met je mee. Wat als begin dertiger met kleine kinderen aanvoelt als een fijn carrièrethuis, voelt op je vijftigste weer anders aan. Dus blijf de balans opmaken: voel je je nog thuis in je baan? Of ben je toe aan een verhuizing?

 

Samengevat

Een leuke baan, ideale baan, droombaan; welk etiket je er ook op plakt, het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel hebt in je baan! Waar dat goede gevoel voor jou precies in zit, word je niet op een presenteerblaadje aangereikt. Dat is iets wat je moet onderzoeken en waar je geleidelijk invulling aan kunt geven.

Een carrièrethuis: voelt als jezelf | draagt bij aan jouw grote geheel | geeft je leven meer betekenis | daagt je uit om het beste uit jezelf te halen | helpt je je leven te leiden zoals jij dat wilt | geeft je energie.

De som daarvan = werkplezier!

Wil jij weer of meer werkplezier? Handvatten om weer met een andere blik naar je werk kijken? Met behulp van verschillende tools & technieken help ik je graag op weg. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend, dus aarzel niet langer!

 

BEL/MAIL MIJ VOOR MEER INFORMATIE

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *