Passie? Probeer eens iets anders.

Geplaatst op Geplaatst in Blog

Ik hoor zoveel mensen om me heen praten over passie. Ik zie workshops en webinars over passie voorbij komen. Ik lees over werken vanuit een passie, op zoek zijn naar passie. Persoonlijk word ik een beetje moe van passie. De meeste mensen werken omdat er brood op de plank moet. Heel simpel. Misschien niet zo passioneel, wel realistisch. Laten we wel wezen; een groot deel van de mensen is allang blij dat ze een baan hebben. Of is op zoek. En verkeren niet in de positie om ook nog eens om werk met passie te vragen. Natuurlijk is het fijn om een baan te hebben die leuk is. En inhoudelijk interessant. Of een fijne werkgever, gezellige collega’s. Dat snap ik. Maar moet dat dan allemaal met passie?

‘Sommige mensen hebben een drive in hun werk die niet te stoppen is! Een echte passie voor hun werk. Ik wou dat ik dat ook had….’ 

Ja, dat zouden veel mensen graag willen. Want als je een drive voelt in je werk, dan heb je werk dat voor jou betekenis heeft. Dan worden die geweldige ideeën en inspiratie als een magneet naar je toegetrokken. Vanuit die drive gebeuren mooie dingen en zou je misschien zelfs wel van passie kunnen spreken. En… dan hoef je niet meer te werken; hoera! Dus; dat wil jij ook! Je gaat op zoek naar drive, bevlogenheid. En daar gaat het mis; want waar zoek je dat? In een hobby? Een interesse? En wat doe je als je genoeg interesses hebt, maar niet 1 waar je compleet warm voor loopt of waar je in uitblinkt? Hoe verdien je daar je geld dan mee? Betekent dat dat je een carrière vol passie op moet geven? Domper op de passievreugde? Je bent – naast je kantoorbaan – geen talentvolle schrijver, kunstenaar, fotograaf. Je moet gewoon blijven werken voor je geld.

Geen passie! En nu….?
Is ‘volg je passie’ niet een paradigma waarmee je ontevredenheid in stand houdt? Waardoor je verstart en niet in beweging komt? Al je energie de verkeerde kant op stuurt? Voor een klein deel van de werkende mens is je passie volgen prima, ga zo door! Als jij bij het overgrote deel hoort waarbij de zoektocht naar passie niet zoveel oplevert, behalve frustratie omdat je die verrekte passie maar niet kunt vinden, ga dan eens anders kijken naar je werk. De ‘ideale baan’; waar bestaat die voor jou dan uit? Moet je het niet gewoon hebben over een leuke baan met een tikkeltje (of meer) bevlogenheid? Er bestaat een heel ander wereldbeeld van werk, dat niet alleen gestaafd is op fantastische talenten of een grote liefde voor een bepaald werkveld. Dat beeld gaat over dagelijkse structuur, sociale contacten, het gevoel hebben dat je ergens een bijdrage aan levert, persoonlijke ontwikkeling. En last but zeker not least: een inkomen, waarmee je het leven naast je werk dan weer van wat extra passie kunt voorzien.

En als je het gevoel hebt vast te lopen, je werk even niet meer leuk vindt of je werkgever niet meer bij je past? En dat verlangen naar een baan met passie steekt de kop weer op? Probeer dan eens anders te kijken.

In plaats van je passie te zoeken, kijk je naar je principes.

Vraag jezelf:

  • waar sta ik voor?
  • wat is mijn toegevoegde waarde en op welk gebied?
  • wat wil ik voor anderen betekenen?
  • waar hou ik van?

Als je die vragen kunt beantwoorden, krijg je inzicht in wat je waarden zijn. En in je waarden ligt je drive. Het gaat niet alleen over jezelf en wat je gaat doen in je leven. Het gaat om relaties met anderen en hoe je omgaat met je werkende leven. En met al het andere dat bestaat naast je werk! Laten we vooral dat laatste ook niet vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *