Ontslag… en dan…?

Geplaatst op Geplaatst in Blog

Ach lieve mensen, de wereld op z’n kop, het gevoel in een slechte film te zitten, ongeloof, paniek. Zo maar een greep uit de achtbaan vol emoties waar je in terecht komt op het moment dat je te horen krijgt dat je kunt gaan. Of het nu onverwacht komt of  juist een lange aanloop heeft, een baan verliezen heeft enorme impact op mensen. Je bent ineens geen onderdeel meer van een groep waar je het grootste deel van je tijd mee doorbracht. Je professionele betekenis valt weg of je gaat er op z’n mínst aan twijfelen. Je verliest een stuk van je identiteit. 

Beste werkgevers, hoe noodzakelijk een ontslag vanuit werkgeversperspectief ook is, vergeet alsjeblieft niet de mens achter de baan. Werknemers goed voorbereiden op en begeleiden in dit soort situaties verdient meer, of eigenlijk volledige aandacht!

Ontslag wordt door psychologen, als het om de stressfactor gaat, vergeleken met bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een scheiding of ziekte. Ga maar eens na: je dagelijkse routine valt weg, je twijfelt aan je eigen kunnen, je sociale contacten met collega’s zijn niet meer, je inkomen wordt onzeker, je toekomst is onzeker: hoe snel vind je weer een baan, et cetera. Allemaal onzekerheden en nare gevoelens waar veel mensen zich niet bewust van zijn, ook werkgevers niet, of in ieder geval te weinig.

Enfin, de oude situatie bestaat niet meer. En dan?

#1 Praktisch.

 • Zorg voor een goede ontbindingsovereenkomst met je werkgever. Denk hierbij niet alleen aan een financiële vergoeding, maar bijvoorbeeld aan de combinatie van een financiële vergoeding met een outplacementtraject, loopbaanadvies of opleidingsbudget. Onderteken nooit direct een ontbindingsovereenkomst, laat voorstellen zwart-op-wit zetten en neem de tijd om erover na te denken en advies te vragen. Laat je niet onder (tijds)druk zetten. Als je het lastig vindt om in deze situatie rationeel te handelen of je hebt niet voldoende kennis van zaken, zoek dan juridische ondersteuning, bijvoorbeeld via een rechtsbijstandverzekering.
 • Neem afscheid van je collega’s. Doe dat op een manier waar jij je prettig bij voelt. Of het nu een taartmoment is of een afscheidsborrel inclusief eventuele klanten, vertrek niet stilletjes door de achterdeur, hoe verleidelijk dat soms ook lijkt. Voor de verwerking is het belangrijk om de periode bij je werkgever goed af te sluiten en – ook al is het maar voor je eigen gevoel – met opgeheven hoofd te vertrekken.

#2 Eerst verwerken, dan pas verder. 

 • Laat emoties toe. Gevoelens van schaamte of onzekerheid horen erbij. Sta stil bij wat je ontslag met je doet.
 • Praat erover. Vertellen over wat er is gebeurd helpt en lucht op. Doe dat vooral met mensen die dichtbij je staan. Vertel wat je moeilijk of oneerlijk vindt. Wat het met jou en je zelfbeeld doet. Deel je zorgen, bijvoorbeeld over je toekomst of je financiën.
 • Neem de tijd. Voor iedereen is de verwerking van een ontslag anders. De een verwerkt de klap sneller dan de ander. Hoe je tegenslag te boven komt, hangt ook af van je persoonlijkheid. Je hebt vluchters, vechters, piekeraars. Het is in ieder geval belangrijk dat je eerst je ontslag verwerkt voordat je weer met voldoende zelfvertrouwen en energie op zoek kunt naar een nieuwe baan. En als je merkt dat dat niet lukt; zoek dan hulp!

#3 Evalueer en zie weer kansen.

 • Maak van de situatie gebruik door jezelf en je kwaliteiten te evalueren. Probeer rationeel te kijken naar de situatie waar je in terecht bent gekomen. En heel belangrijk: zorg voor de blik op vóóruit: waar wil je naartoe? Wil je in een zelfde soort baan verder of wil je misschien iets heel anders?
 • Maak een lijstje: waar ben je goed in, wat motiveert je, wat zijn voor jou belangrijke voorwaarden bij een nieuwe baan, etc. Allemaal vragen die je ook bij toekomstige sollicitatiegesprekken zult moeten beantwoorden.
 • Zie deze situatie als een kans om je – eventueel met hulp van een loopbaanadviseur – te heroriënteren en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Wie weet beland je dankzij deze situatie wel in een baan die véél beter bij je past! Zeker als je te lang bij je werkgever zat, is die kans groot.

#4 Blijf actief en op de hoogte.

 • Je hebt waarschijnlijk zeeën van tijd nu je thuis bent. Probeer die tijd zo nuttig mogelijk te besteden. Naast goed voor jezelf te zorgen; oriënteer je op je toekomst.
 • Als je stap 3 hebt doorlopen en je hebt (weer) beeld én een positief gevoel bij een toekomstige baan, kijk dan naar mogelijkheden voor een eventuele opleiding (bijvoorbeeld via de ontbindingsovereenkomst met je werkgever of via het UWV), ga je CV updaten, houd vakliteratuur bij, volg online sollicitatietrainingen en last, maar zéker not least: ga netwerken! Social media kunnen erg waardevol zijn bij het vinden van een nieuwe werkgever.
 • Als het wat langer duurt voordat je een nieuwe baan vindt, zoek dan naar andere werkvormen, zoals vrijwilligerswerk, stage lopen.

Vind je het lastig om in deze turbulente periode helderheid te krijgen, keuzes te maken of focus te vinden? Laat je in je zoektocht begeleiden door een loopbaanadviseur.

Kijk voor meer informatie over loopbaanbegeleiding hier.

Wil je van gedachten wisselen of samen koers bepalen? Voel je vrij om contact op te nemen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *