Sleutelen aan je eigen baan, met een blik op de toekomst.

Geplaatst op Geplaatst in Inspiratie

De wereld om ons heen verandert snel. We hebben te maken met robotisering, digitalisering, de verhoogde AOW-leeftijd, vergrijzing, noem maar op. Je werk leuk vinden én leuk houden is dus belangrijk. Als het plezier in je werk nu al (een beetje) ontbreekt, dan is vijf jaar lang en vijftien jaar niet te overbruggen. Gelukkig kun je daar zelf (of samen met een loopbaancoach) iets aan doen! Wist jij dat pro-actief sleutelen aan je baan, ook wel jobcrafting genoemd, als doel heeft de optimale fit tussen jezelf en je baan te behouden of te versterken? 

Jobcrafting!

Weer zo’n mooie Amerikaanse term. Jobcrafting, baanboetseren in het Nederlands, is geen nieuw fenomeen. Veel mensen kennen het echter nog niet onder deze noemer. Jobcrafting betekent aan je huidige baan sleutelen, met als doel deze beter aan te laten sluiten op je (toekomstige) persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Je beïnvloedt je werk zodanig dat het beter bij je past en je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen. Het is dus je baan veranderen zonder van baan te veranderen. Met jobcrafting houd en maak je je werk gezond, toekomstbestendig en plezierig.

2 vliegen in 1 klap

Door aan je baan te sleutelen, maak je jezelf meteen arbeidsmarktproof. Moet je dan de arbeidsmarkt op? Nee, niet perse. Zie het als een investering in jezelf: je beweegt mee naar de toekomst, wat die ook brengt. Wat is arbeidsmarktproof eigenlijk? 1. Je kennis, opleiding en ervaring zijn up-to-date. 2. Je presentatie, houding en gedrag zijn van deze tijd. 3. Je kent je drijfveren en talenten. 4. Je bent je bewust van je valkuilen en werkt aan je ontwikkelpunten. Dat is voor jezelf belangrijk, je blijft aantrekkelijk voor je huidige werkgever en óók voor eventuele toekomstige werkgevers.

Je moet er alleen wél iets voor doen! ⬇️

Concreet: jobcraften
 • Maak een lijst van al je taken. Op nummer 1 staat de taak waar je de meeste tijd aan besteedt.
 • Maak vervolgens een top 5 van de taken die je vaak en met plezier en voldoening doet.
 • Daarnaast maak je een top 5 van taken die je het minst graag doet (en misschien ook wel het meest vermijdt of uitstelt).
 • Kijk vervolgens hoeveel tijd je met leuke taken bezig bent en hoeveel tijd met taken die energie kosten.
 • Geef ook aan van welk talent volgens jou geen gebruik wordt gemaakt.

Beantwoord de volgende vragen:

 • Wat is de kern van je werk?
 • Hoe veelzijdig is je baan als je naar je taken kijkt?
 • Is je werk geconcentreerd om een grote hoofdtaak of voer je veel kleine taken uit?
 • Lever je een brede bijdrage of bedien je een kleine groep belanghebbenden?
 • Zijn je werkzaamheden sinds je met deze baan begon hetzelfde gebleven of is er veel veranderd?

Je antwoorden geven inzicht in je takenpakket en de veelzijdigheid of juist eenzijdigheid daarvan. Wat zegt dit inzicht? Vind je dat er iets moet veranderen of mag het zo blijven?

Als er iets moet veranderen, kun je concrete stappen gaan zetten. Wát wil je anders? Denk ook alvast na over hoe je werkgever je hierbij kan helpen. Jobcrafting gaat uit van het principe dat je initiatief toont en zelf de leiding neemt in het vormgeven van je baan. Je zult dus zelf na moeten denken over taken waarbinnen ruimte is voor verandering en in overleg met je leidinggevende of collega’s veranderingen moeten doorvoeren.

Voor werkgevers

Zie jobcrafting als een middel om werknemers betrokken te houden bij hun werk en de organisatie. Om op onderzoek uit te gaan, naar hun interesses en hun kwaliteiten. En hoe die nog beter ingezet kunnen worden, nu en in de toekomst. Zeker voor werknemers die al een tijd in dezelfde functie zitten, biedt jobcrafting kansen om hun baan weer eens op te schudden en met nieuwe dingen bezig te zijn.

 • Concreet maken: zorg ervoor dat een werknemer jobcrafting activiteiten concreet maakt. Laat hen een overzicht maken van hun taken en welke taken ze willen aanpassen, maar ook vooral waarom ze dat willen doen. Daarmee wordt iemand gestimuleerd om, naast het verhogen van het eigen werkplezier, ook na te denken over hoe dit bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen.
 • Gesprek met collega’s: laat werknemers met elkaar in gesprek gaan. Zo krijgen ze inzicht in elkaars jobcrafting activiteiten en de verdeling van taken. En kunnen ze samen op zoek gaan naar een passende verdeling of aanpassing van taken.
 • Evalueren: evalueer het rendement van jobcrafting. Verwacht niet dat er binnen een maand zichtbaar resultaat is, maar houd wel in de gaten of het meerwaarde levert voor beide partijen. Bespreek regelmatig wat de effecten zijn van het taken uitwisselen, afstoten of juist integreren. Welke positieve en misschien negatieve effecten ervaart iemand? Hoe kan dit doorgezet of eventueel bijgestuurd worden? Vooral in het begin ben je nog zoekende, maar op de lange termijn zullen werkprestaties, betrokkenheid, initiatief en motivatie verbeteren.
Interesse?

Interessant, maar ook lastig om ergens te beginnen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak. Ik denk graag mee; met werkgever en werknemer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *