Welk gevoel moet jouw werk je geven?

Geplaatst op Geplaatst in Blog

Ik sprak afgelopen week een klant die me vertelde dat ze die nacht – en niet alleen die nacht – wakker had gelegen van haar werk. Ze vertelde dat haar werk niet stressvol is, haar collega’s niet onaardig, de werksfeer prima. Maar ze kon het gevoel maar niet van zich af schudden dat er iets helemaal niet goed is.

‘Eigenlijk baal ik vreselijk van mijn werk’, vertelt ze. ‘Het verandert geen mensenlevens, ik help niemand, ik voeg niets toe. En de tijd tikt maar door, elk jaar hetzelfde. En ik kan er maar niet achter komen waar voor mij nu precies betekenis in werk zou moeten zitten. Of wat ik het liefst wil doen. Ik ben maar rondjes aan het rennen, op zoek naar vergelijkbare banen, want wat moet ik anders? Nadenken over passie, maar hoe moet ik daar dan werk van maken? Ik word gek van mijn zoektocht. En intussen verpieter ik. Zo voel ik me….’

Herkenbaar? Lees dan verder…

We leven in een tijd waarin we zo gemakkelijk mee te nemen zijn in allerlei mogelijkheden, dat we onze eigen focus verliezen. We worden snel afgeleid van wat we echt willen of wensen. Tel dat op bij een soort loyaliteit aan je werkgever en je komt terecht in een vicieuze cirkel: ik denk dat ik dat wel leuk vind, maar stel dat ik ervoor kies en al mijn energie en tijd erin steek en er uiteindelijk achter kom dat ik het toch niet leuk vind…? Dus je blijft zitten waar je zit, er gaat een aantal jaren voorbij en je komt erachter dat je nooit echt hebt geprobeerd te ontdekken wat je leuk vindt.

Juist nú is de tijd om te onderzoeken wat je echt wilt, wat je leuk vindt! Blijf niet stilstaan en ga op onderzoek uit, zeker als je ontevreden (of matig tevreden) bent.

 

“The opposite of love is indifference, and the opposite of happiness is boredom.”  —  Tim Ferriss

Er zijn genoeg carrièrepaden om te bewandelen! Als je maar buiten de gebaande paden durft te kijken, te ervaren, te voelen. Als het aankomt op nadenken over wat je wilt in je werk, wat je echt graag zou willen doen, dan gaan de meeste mensen eerst praktische criteria najagen. Ze willen bijvoorbeeld een baan die voldoet aan een bepaald aantal uren, een minimum salaris, een reistijd, etc. Dat zijn ook belangrijke dingen, maar ga in plaats daarvan eerst eens kijken naar het gevoel dat je werk je moet geven. Met dat gevoel moet je verder, tot aan je pensioen. Waaróm je doet wat je doet is veel belangrijker. Want als elke dag voelt als kabbelen, sleur, tegenzin, wat heb je dan? Een leuk salaris, een maximale reistijd? Daarmee ga je het niet redden.

Dus, hoe wil jij je voelen? Niet alleen vandaag, morgen, maar de rest van je werkleven?

 

3 vragen die je jezelf moet stellen

Voordat je ook maar iets onderneemt op het gebied van solliciteren, je passie najagen, energie steken in een zoektocht waar je niet enthousiast van wordt, denk dan eerst na over de onderstaande drie vragen.

#1. Hoe wil ik me voelen in mijn werk, elke dag (of bijna elke dag)?

En niet opschrijven gelukkig, voldaan, tevreden. Denk na, graaf dieper in wat je elke dag wilt voelen. Hoe je je wilt voelen. En wanneer je dat gevoel dan krijgt.

Bijvoorbeeld:

  • ik wil me vrij voelen. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van mooie dingen op mijn manier, in mijn eigen tijd, op een door mij gekozen plek.
  • ik wil me energiek en blij voelen. Dat gevoel krijg ik als ik anderen help weer balans te vinden in hun leven.
  • ik wil me opgeruimd/effectief voelen. Dat gevoel krijg ik door anderen werk uit handen te nemen.

#2. Hoe kan ik dat elke dag voelen?

Wat kun je elke dag doen om te voelen wat je in vraag 1 hebt aangegeven?

Bijvoorbeeld:

  • ik richt me op een creatieve baan, zodat mijn werk gaat over creëeren, inspireren, innoveren. De vrijheid die ik graag wil voelen, kan ik halen uit een flexibele werkgever, waardoor ik tijdens of naast mijn werk tijd kan doorbrengen met mensen die mij inspireren, mijn eigen werkplek kan bepalen.
  • ik richt mij op een ondersteunende baan, binnen een klein bedrijf, waar ik volledig tot mijn recht kom en echt het gevoel heb dat ik een verschil maak. Daar word ik blij van!

#3. Wat voor werk kan ik doen om me elke dag zo te voelen?

Probeer 1 en 2 voor jezelf uit te vinden en een rode draad te ontdekken in banen, soort bedrijven, branches waarin jouw wensen toepasbaar zijn. Niet alles zal direct passen, soms moet je aanvullende stappen zetten om ergens te komen. Dan komen we bij de praktische invulling. First we start with why!

 

“We thought that we had the answers, it was the questions we had wrong.”  —  Bono

Wat je moet doen, is goed kijken naar hoe je je wilt voelen. Ook, of misschien juíst, in je werk. En welke vorm van werk daarbij past. Welke concessies je kunt doen. Wat de mogelijkheden zijn. Wat je kunt doen om daar te komen. En uiteraard is dat per persoon verschillend. Meteen de deur dicht doen, levert je in elk geval niets op.

Dus terwijl je ervan overtuigd bent dat je geen idee hebt wat je wilt met of in je werk, ligt het antwoord binnen handbereik. Je bent alleen met de begonnen met de verkeerde criteria.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *