8 redenen waarom je de baan niet krijgt

Geplaatst op Geplaatst in Blog, Uncategorized

Shit! De baan die jij graag wilt, gaat aan je neus voorbij.
Balen. En door.

 

Ho! Stop!

Vraag altijd om feedback. Wat maakt dat de keuze niet op jou is gevallen? Zijn er tips waarmee je jouw sollicitatie een volgende keer beter kunt doen? Vraag er gewoon om. Je leert er alleen maar van en kunt er je voordeel mee doen!
 

Veel gehoorde redenen waarom je een baan niet krijgt

 
#1. Liegen
Het meest voor de hand liggende wat je niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. En dat betekent óók dat je geen leugentje om bestwil vertelt of dat je de feiten opleukt met verzonnen details. Vooral bij grote bedrijven zal een recruiter of HR je loopbaan, werkervaring of referenties controleren.

 
#2. Een eikel(in) zijn voor degene die je ontvangt of je koffie brengt
Arrogant gedrag tegenover toekomstige collega’s is not done. In hechte teams heeft iedereen een belangrijk aandeel, van kantinemedewerker tot manager. Jouw sollicitatiegesprek begint op het moment dat je uit de auto stapt en het gebouw binnenloopt. Wat tot het volgende punt leidt…

 
#3. Druk zijn met je telefoon terwijl je wacht
Ga niet zitten bellen of appen terwijl je wacht. Het maakt een ongeïnteresseerde indruk en haalt je bovendien uit je focus op het gesprek.

 
#4. De robotvibe
Natuurlijk moet je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Maar een sollicitatiegesprek is ook gewoon een gesprek. Een dialoog, dat je op een natuurlijke manier gaande houdt zonder ingeblikte antwoorden te geven. Hoe je daarvoor zorgt? Vertragen. Als je door je zenuwen geen grap kunt bedenken om de dialoog te verbreken, is dat ok (hoewel een vriendelijke grap altijd een goede zaak is). Maar aarzel niet om opheldering te vragen over een vraag of een pauze om na te denken over een antwoord. Pauzes zijn altijd beter dan een robotvibe.

 
#5. Je bent niet voorbereid
Don’t show up zonder alles (of in ieder geval zoveel mogelijk) te weten over je potentiële werkgever. Als je die baan wilt, bestudeer dan alle aspecten van het bedrijf, niet alleen de afdeling waar je zou komen te werken.
Wees bereid om tenminste enkele uren te besteden aan het onderzoeken van het bedrijf, je interviewer (ga naar LinkedIn) en alles wat je te weten kunt komen over lopende projecten. En als je je niet hebt geabonneerd op een nieuwsbrief of belangrijke sociale media-accounts volgt, dan doe je dat alsnog.

 
#6. Je praat teveel in je eigen straatje
Er komen ongetwijfeld vragen over waarom je je werkgever wilt verlaten of wat de grootste uitdagingen zijn in je huidige functie. Je kunt best openhartig zijn zonder te vertellen dat je de slechtste leidinggevende ever hebt of dat je collega’s saai zijn. Hou daarnaast in gedachten dat een werkgever niet alleen maar de voordelen voor jou wil horen (zoals: ‘Ik wil graag een aantal dagen per week thuiswerken en zag dat dat tot de mogelijkheden behoort.’), maar houd je focus op wat je gaat toevoegen voor het bedrijf waar je wilt werken en hoe enthousiast je bent over de functie.

 
#7. Je komt te onzeker over
Bij een sollicitatiegesprek gaat het er niet alleen om of je gekwalificeerd bent voor de functie. Je wordt ook onderdeel van een team, van de bedrijfscultuur. Probeer dan ook te voorkomen dat je friemelt, maak oogcontact, ga rechtop zitten en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Natuurlijk ben je zenuwachtig, maar onthoud dat de persoon aan de andere kant van de tafel ook gewoon een ​​mens is – en waarschijnlijk ook een beetje nerveus. Uiteindelijk zullen ze je persoonlijkheid net zo goed onthouden als antwoorden die je geeft.

 
#8. Je hebt geen vragen
De vraag die altijd wordt gesteld aan het eind van een gesprek is of je nog vragen hebt. Denk hier van tevoren over na en zorg dat je ten minste twee vragen hebt genoteerd voor jezelf. Zorg voor een notitieblok, waarop je vragen staan, zodat je daar tijdens het gesprek naar kunt verwijzen. Het kan heel goed dat een vraag die je had genoteerd, tijdens het besprek wordt beantwoord. Speel daar dan op het eind van het gesprek op in. Dat laat zien dat je gefocust bent op wat er wordt verteld.

Succes! En heb je tips of hulp nodig, stuur me een berichtje. Ik help je graag verder.

 
bron: Careercontessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *