2020: toe aan een sabbitical of een andere baan? 4 vragen aan jezelf

Midlife in je werk

Het bestaat! Je hebt van die mensen die daar geen last van hebben, lucky bastards, maar ik ken er genoeg die er middenin zitten of het hebben meegemaakt. Inclusief ondergetekende; in de categorie meegemaakt. Zo’n fase dat je je werk echt niet uít kunt staan… Dat je jezelf op maandagochtend naar kantoor sleept, balend dat het weekend weer voorbij is. Dat je jezelf afvraagt of dit het nu is, je opgewekte collega’s naar een andere planeet wenst (no offense). En de grote vraag is dan: ben je toe aan gas terug of aan een andere baan?

 

Werkchagrijn?

Ik wil er maar mee zeggen; als je al een tijd dezelfde baan hebt, is het niet heel gek dat je op enig moment in een werksleur terecht komt. Tijdens zo’n werksleur worden alle dingen waar je al jaren zonder bezwaar in mee hobbelt, ineens issues. En soms is dat volkomen normaal. Want je kunt nu eenmaal niet altíjd alles leuk vinden aan je werk. Dus werkchagrijn op z’n tijd hoort erbij. En als je in de juiste baan zit, dan veer je na verloop van tijd weer terug in de juiste flow. Als het goed is.

Maar wat als dat terugveren niet komt? Wat als die dip blijft? En hoe weet je of het alleen maar om een dip gaat of dat je echt een verandering aan moet brengen? In je huidige baan of qua werkgever.

Hieronder 4 vragen aan jezelf om erachter te komen waar je staat.

 

#1 Hoe voel je je na een korte vakantie?

Letterlijk, na 3 weken zomervakantie. Figuurlijk: het is misschien niet realistisch om spontaan een maand vakantie te nemen, maar het is wel mogelijk om een aantal verantwoordelijkheden op een lager pitje te zetten. Een stapje terug te doen. Kun je bijvoorbeeld een dag vanuit huis werken? Kun je meer ondersteuning krijgen? Of op z’n minst proberen je grenzen weer helder te krijgen. Neem in overleg even geen nieuwe taken of verantwoordelijkheden erbij. Creëer in je persoonlijke leven meer rust & ruimte. Als je na het avondeten meteen weer achter je laptop duikt, weet je misschien wat ik bedoel. Zorg voor rustige avonden thuis. Slaap uit in het weekend. Doe wat je kunt om je rust te pakken, fysiek en mentaal. Als je dit allemaal een tijdje hebt gedaan, hoe kijk je dan naar je werk? 

 

#2 Hoe lang voel je je al zo?

Het is heel normaal dat je af en toe eens iets anders wilt. Zeker als je al wat langer in een bepaalde routine zit. Maar als je al een hele tijd met tegenzin naar je werk gaat of niet meer gemotiveerd bent, kan dat een teken zijn dat het tijd is om verder te gaan. Of om een verandering in je huidige werk aan te brengen. Hoe lang twijfel je al aan je werk? Hoe lang denk je al aan een verandering? Is dat 3 maanden? 6? Een jaar? Tijd om iets te doen. Kom op; je wilt toch niet steeds slachtoffer zijn van je eigen chagrijnmodus? Nee! Neem een besluit; wát ga je doen?

 

# 3 Zijn er mogelijkheden in je huidige baan waardoor je je beter zou voelen?

Wat is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat je weer energie krijgt van je werk? Het zou kunnen dat een paar kleine veranderingen er al voor zorgen dat je weer happy bent in je werk. En: zou je moeíte willen doen om iets te veranderen? En zo ja, wat zou je willen veranderen? En hoe? Als er geen enkel scenario bij je opkomt waarin je je huidige baan zou willen blijven doen, dan kun je de conclusie trekken dat het tijd is om verder te kijken.

 

#4 Hoe zou je je voelen als je wordt ontslagen?

Stel; je raakt je baan kwijt. Die gedachte geeft je een gevoel van opluchting of nieuwe uitdagingen in het verschiet. Duidelijker kan het niet: tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. En diep van binnen weet je dat ook wel. Dus waarom kom je niet in actie? Wat houd je tegen?

Soms, in dit soort situaties, komen mensen niet in actie en saboteren ze heel subtiel hun werk tot het punt dat ze misschien gedwongen moeten vertrekken. Laat je niet verleiden tot dit soort werkchagrijn. Hou zelf de regie!

 

Wat denk jij nodig te hebben? Een pauze of een nieuwe baan?

Of je nu tot de conclusie komt dat je iets wilt veranderen in je huidige baan of een deurtje verder wilt, begin met een loopbaan-veranderplan. Neem het besluit dat je iets gaat doen, op de valreep van 2019 of in het frisse nieuwe 2020. Wil je weten hoe? Ik kan je helpen stappen te zetten. Het enige dat je hoeft te doen, is op de knop ‘meer informatie’ klikken en om het loopbaan-veranderplan te vragen!

 

MEER INFORMATIE